Wat houdt het smartengeld in voor letselschadevergoeding?

18 februari 2020
 Categorieën: Advocaten voor ongevallen, Blog

Delen  

Wanneer je schade oploopt buiten jouw schuld om, kun je aanspraak maken op letselschadevergoeding. De aansprakelijke partij voor het ongeval is dan verantwoordelijk voor de financiële vergoeding van de opgelopen schade. Dit kan bijvoorbeeld de rekening van het ziekenhuis zijn, materiële schade aan de auto of een vergoeding voor de inkomsten die je misloopt door het letsel. Maar wist je dat je ook recht hebt op smartengeld? In dit artikel lees je precies wat dit is en wat het praktisch kan betekenen.

Wat is smartengeld?
Smartengeld is de vergoeding voor de immateriële schade die je hebt opgelopen door het ongeval. Dit is eenvoudig te omschrijven als de emotionele schade door het letsel. Zo kun je door een ongeluk op de weg, een angst ontwikkelen voor autorijden. De hoogte van het smartengeld wordt bepaald door de hoogte van jouw emotionele schade.

Voorbeelden voor smartengeld
Wat valt er allemaal onder smartengeld? Voor veel mensen wordt het smartengeld gezien als het afkopen van de emotionele schuld voor de aansprakelijke partij. Maar dit is niet helemaal juist. Er wordt bij het bepalen van het bedrag ook gekeken naar de toekomst. Wanneer iemand door een beenbreuk nooit meer goed kan hardlopen, wordt dit berekend in de hoogte van de prijs.

Depressie en angst
Letselschade meemaken heeft een enorme impact op iemands leven. Niet alleen het moment van het ongeval, maar ook de herstelperiode en het toekomstperspectief kan voor flink wat mentale problematiek zorgen. Het ontwikkelen van een angststoornis gebeurt vaak bij slachtoffers van een ongeval buiten hun eigen schuld. Angst om naar het werk te gaan, angst om auto te rijden of pleinvrees kan een naar effect zijn van een ongeval. Ook wanneer de toekomst er minder rooskleurig uitziet door het ongeval, kunnen er depressieve gevoelens ontstaan. Wellicht is het niet meer mogelijk om te werken, is de mobiliteit verminderd of kunnen bepaalde hobby's niet meer worden uitgevoerd. Dit is allemaal belangrijk voor de bepaling van de hoogte van het smartengeld.

Zwart op wit
Veel mensen willen letselschadevergoeding het liefst zonder gerechtelijke interventie regelen. Een overeenkomst tussen beide partijen kan zeker worden gemaakt, maar vaak wordt het smartengeld vergeten. Het is daarom altijd slim om een expert of letselschade advocaat van Drost Letselschade B.V. in te huren. Zo weet je precies waar je aan toe bent en waar je recht op hebt.

Letselschade oplopen is helaas meer dan alleen medische kosten en materiële schade. Vergeet niet in het proces van letselschadevergoeding de kosten voor de emotionele schade te berekenen. Je hebt recht op smartengeld als slachtoffer van letselschade.